Se stie ca cei de la „Top Gear” au filmat in Romania, toata presa a vuit pe tema asta. Aveau si motive, showul britanic e una din emisiunile cele mai urmarite la nivel planetar cu audiente de 1 miliard de telespectatori!!!. Desi era programata in 2010, emisiunea filmata la noi a fost difuzata in deschiderea celui de-al 14-lea sezon.

Contrar asteptarilor mele,  per ansamblu Romania este prezentata  binevoitor si i se face o reclama buna. Nu stiu daca blonda doamna Udrea si-a bagat coada, dar imaginea tarii  s-a mai imbunatatit putin.

Singurul minus ar fi exagerarea cu tiganii, dar asta e, e totusi o emisiune de divertisment, trebuiau sa puna si lucrurile comerciale.

Ca tot veni vorba de comercial, Dacia Sandero are un „product placement”  incredibil, e mentionata de vreo 3-4 ori, chiar condusa de James May. Termenii folositi sunt numai laudativi.

Emisiunea pe scurt:

  • Din start, moderatorii declara faptul ca se asteptau sa gaseasca la noi o tara in care „oamenii arunca cu pietre in tigani” si erau siguri ca aparitia lor cu cele trei masini luxoase va atrage atentia tuturor.  Prima surpriza o au chiar in primul popas, la Mamaia, unde masinile din parcarea unui hotel de 5 stele ii impresioneaza. Au primul contact cu Sandero, despre care recunosc ca se intrebau de 2 ani unde e fabricata.
  • intrecere pe Autostrada Soarelui. Noroc ca avem si noi cativa km de drum bun…Sandero se remarca iar intr-un moment evident regizat: intrece cele 3 boliduri de lux.

Partea 1 HQ

  • cei trei decid sa se intreaca pana la „Casa Poporului”, James May se rataceste, ajunge la Arcul de Triumf. Intr-un final, englezii sunt impresionati si spun ca Ceausescu era un nebun daca avea o asemenea resedinta. In schimb adora cursele din tunelurile de sub Palatul Parlamentului, curse despre care recunosc ca nu ar fi permise in Uk.

In partea a doua: imaginea rurala a Romaniei(aici e de rau) dar si minunatele imagini din zona montana si Transfagarasan